Als u van mening bent dat er bij u letselschade is ontstaan door een medische behandeling, dan is het belangrijk dat er eerst wordt bekeken wat er nu precies fout is gegaan of gedaan. Er zullen eerst gesprekken plaatsvinden en er wordt onderzoek gedaan.
Wij raden u aan eerst een gesprek aan te gaan met uw arts. Dit gesprek kan bij voorkeur plaatsvinden onder leiding van een ombudsfunctionaris van het ziekenhuis/zorgverlener.
Dit gesprek heeft niet ten doel duidelijkheid te krijgen over aansprakelijkheid of een schadevergoeding. Toch raden wij u aan een gezinslid of vertrouwenspersoon mee te nemen om u mentaal te ondersteunen. Stel vooraf uw vragen vast!
In deze fase is het niet de bedoeling dat er een juridische beoordeling plaatsvindt maar wenst u duidelijkheid over wat er fout is gegaan of gedaan.
In een aantal gevallen is het mogelijk om een onafhankelijke coach van Perspectief Herstelbemiddeling (onderdeel van Slachtofferhulp Nederland) in te schakelen om te bemiddelen. De eventuele aanvraag hiervoor loopt uitsluitend via ons.
Het kan voorkomen dat u na dit gesprek niet tevreden bent over de afloop van het gesprek of u heeft alsnog de wens om te toetsen of er verwijtbaar is gehandeld. U kunt dan eerst een klacht indienen bij de klachtenfunctionaris van de zorginstelling of bij de Raad van Bestuur of directie van de zorgverlener. Op de website van de betreffende zorgverlener staat vaak aangegeven wie u daarvoor moet hebben.
Wij vinden het belangrijk dat u eerst hebt gesproken met de zorgverlener al dan niet onder leiding van een ombudsfunctionaris of coach alvorens wij de zaak in behandeling zullen nemen. Vraag altijd een verslag van het gesprek.
Is er dus sprake van letselschade als gevolg van een medische handeling, dan kunt u ons inschakelen om u te begeleiden bij dit traject. Er volgt een uitgebreid onderzoek waarbij we bekijken of de behandelaar aansprakelijk gesteld kan worden. Door hoor en wederhoor krijgt de betrokken arts of instelling de gelegenheid te reageren op de verwijten die u hebt aangegeven. Wij vragen uw arts ook om uw volledige medische (verpleeg)dossier met beeldvormend materiaal. Dit traject is nog zonder kosten voor u.
Naar aanleiding van de reactie van uw arts en uw medische dossier, zal er nog een onderzoek gedaan worden door onze medische adviseur. Deze onderzoekskosten kunnen aan u belast worden. Als de medisch adviseur en de behandelaar, na zorgvuldig onderzoek, van mening zijn dat er een medische fout is begaan, zal de arts pas formeel aansprakelijk gesteld worden en zal het traject voor de aansprakelijkheid worden opgestart. Zodra de aansprakelijkheid erkend wordt, krijgt u de kosten van onze medisch adviseur uiteraard weer terug.
We willen opmerken dat in de meeste gevallen een arts niet expres een fout maakt. Hij of zij kan een ongelukkige keuze hebben gemaakt of zich vergist hebben. In principe mag dit natuurlijk niet gebeuren, maar helaas kan het een keer voorkomen.
We maken allemaal wel eens een fout. Vaak blijft de schade dan beperkt. Maakt een arts een fout, dan kan dit grote gevolgen hebben. De arts zal het zelf bijzonder vervelend vinden als hij of zij iemand onbedoeld heeft beschadigd.
Dat is ook de reden dat wij zorgvuldig te werk gaan en graag willen dat u eerst in gesprek gaat met uw arts/zorgverlener, al dan niet onder begeleiding van een ombudsfunctionaris of coach van Perspectief Herstelbemiddeling, voordat wij de zaak in behandeling nemen.
Heeft u letselschade en wilt u weten hoe wij u kunnen helpen? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor u klaar.
Neem contact op